فهرست مطالب

نشریه رشد و یادگیری حرکتی - ورزشی
پیاپی 45 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نصیبه حاتمی*، شهزاد طهماسبی بروجنی، مهدی شهبازی صفحات 239-255

    تحقیق حاضر، با هدف بررسی تصویرسازی پتلپ بر انتقال دوطرفه مهارت هندبال انجام گرفت. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان کارشناسی تربیت بدنی دانشگاه تهران بود که 24 نفر از آنها داوطلبانه در این تحقیق مشارکت داشتند. آزمودنی ها پس از شرکت در پیش آزمون به طور تصادفی به دو گروه تصویرسازی با دست برتر و غیربرتر تقسیم شدند. سپس مداخله تصویرسازی پتلپ با دست برتر و غیربرتر به مدت 12 جلسه اعمال شد. پس از آخرین جلسه، پس آزمون مشابه با پیش آزمون و 24 ساعت بعد آزمون یادداری انجام گرفت و پس از 30 دقیقه، آزمون انتقال به صورت مهارت شوت سه گام هندبال انجام گرفت. پس از اطمینان از همسانی واریانس ها با آماره لون و نرمال بودن داده ها با آزمون شاپیروویلک، از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری و تحلیل واریانس با اندازه های تکراری در سطح 05/0α= استفاده شد. نتایج نشان داد که مداخله تصویرسازی پتلپ تاثیر معناداری بر انتقال مهارت در هر دو عضو برتر و غیربرتر دارد و انتقال دوطرفه در تمام مراحل این پژوهش صورت گرفته است (05/0≥P). بنابراین، می توان گفت که تصویرسازی پتلپ سبب وقوع پدیده انتقال دوطرفه می شود و پیشنهاد می شود افراد هنگام به کارگیری انتقال دوطرفه از تصویرسازی ذهنی پتلپ برای بهبود مهارت خود استفاده کنند.

    کلیدواژگان: انتقال متقارن، انتقال نامتقارن، دست برتری، هم ارزی کارکردی
  • محمدحسین زمانی، حمیدرضا طاهری تربتی*، علیرضا صابری کاخکی، مجید قشونی صفحات 255-274

    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر خطای بینایی بر یادگیری یک مهارت حرکتی پرتابی در کودکان مبتلا به اوتیسم بود. روش تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح سنجش مکرر و آزمون یادداری بود. نمونه آماری تحقیق 33 نفر از کودکان 10 ساله مبتلا به اوتیسم بودند که به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه ادراک دایره بزرگ تر، ادراک دایره کوچک تر و گروه کنترل تقسیم شدند. ابزار مورد استفاده در خطای ابینگهاوس نمایش داده شده روی زمین و کیسه لوبیا برای پرتاب از پایین شانه به سمت هدف بود. روش اجرا بدین صورت بود که ابتدا شرکت کنندگان 10 کوشش را در مرحله پیش آزمون اجرا کردند. سپس در مرحله اکتساب 20 بلوک 10 کوششی را اجرا کردند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه اکتساب آزمون یادداری در 10 کوشش از آزمودنی ها گرفته شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، از آزمون تحلیل واریانس مرکب با اندازه گیری تکراری، تحلیل واریانس یکراهه به همراه تعقیبی توکی استفاده شد. نتایج نشان داد که هم در مرحله اکتساب و هم در مرحله یادداری بین گروه ها تفاوت معناداری مشاهده شد که این تفاوت به نفع گروه ادراک دایره بزرگ تر بود. در کل، نتایج این تحقیق نشان داد که دستکاری ساده ادراکی می تواند یادگیری حرکتی را در کودکان مبتلا به اوتیسم افزایش دهد. بنابراین، به مربیان و معلمان ورزشی پیشنهاد می شود که از این متغیر به منظور بهبود عملکردها و بهبود جلسات تمرینی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: خطای بینایی ابینگهاوس، کودکان اوتیسم، مهارت حرکتی پرتابی، نظریه انسجام مرکزی ضعیف، یادگیری
  • الهه سیاوشی، علی حیرانی*، احسان زارعیان صفحات 275-292

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر همتاسازی سطح مهارت در تمرین تعاملی دوتایی مشارکتی بر یادگیری مهارت فورهند تنیس روی میز دختران نوجوان بود. در یک روش نیمه تجربی 24 دختر (14-16 سال)، به صورت نمونه در دسترس از دبیرستان های دخترانه شهر نهاوند انتخاب و به دو گروه مبتدی- مبتدی و مبتدی- ماهر تقسیم شدند. هر دو گروه به مدت 5 جلسه تمرینات دونفره را با آرایش مهارتی مربوط به خود (مبتدی- مبتدی، مبتدی- ماهر) انجام دادند، که هر جلسه شامل 20 ست 3 دقیقه ای با زمان استراحت 1 دقیقه ای بین ست ها بود. با استفاده از آزمون دقت ضربه فورهند تنیس روی میز، اجرا در مراحل پیش آزمون، پس آزمون، یادداری و انتقال سنجیده شد. برای بررسی توزیع طبیعی داده ها از آزمون شاپیرو-ویلک استفاده شد. سپس آزمون آنالیز واریانس مرکب و آزمون تعقیبی مناسببرای تحلیل داده ها  به کار رفت. نتایج نشان داد هر دو گروه مبتدی- مبتدی و مبتدی- ماهر پیشرفت معناداری در یادگیری مهارت فورهند تنیس روی میز نشان دادند (5/0 < p) . همچنین گروه مبتدی- ماهر در مراحل اکتساب، یادداری و انتقال نسبت به گروه مبتدی- مبتدی عملکرد بهتری داشت (5/0 < p). یافته های فعلی نشان می دهد که ترتیب مبتدی-ماهر برای یادگیری مهارت تنیس روی میز در حین آموزش دونفره بهتر بود، زیرا آنها از مشاهده مدل بهینه و سایر چالش ها و راهبرد های مرتبط در طول تمرین سود می برند.

    کلیدواژگان: تمرینات دونفره، تنیس روی میز، همتاسازی سطح مهارت، یادگیری
  • مریم داودی*، رسول یاعلی، فرهاد قدیری، عباس بهرام صفحات 293-312

    یافتن بهترین شیوه آموزشی مسئله ای است که امروزه توجه بسیاری از محققان، پژوهشگران علوم رفتاری و ورزش را به خود جلب کرده است. در راستای این بحث هدف این تحقیق بررسی تاثیر بازی های ترکیبی، آموزش بازی برای درک و آموزش ورزش بر خلاقیت فردی و تیمی در مقایسه با روش خطی در بازی های فوتسال است. جامعه آماری تحقیق همه کودکان 9-12 سال شهر اهواز بودند (میانگین سن 74/10 سال و انحراف استاندارد=42/1). مداخلات برای مهارت های فوتسال طراحی شده بود، ازاین رو چهار گروه مشارکت کنندگان (20 نفر در هر گروه) به روش آموزش بازی برای درک، آموزش ورزش، ترکیبی و خطی تمرین کردند. خلاقیت تیمی و فردی با استفاده از تحلیل فیلم ارزیابی شد. تمرینات به مدت دو ماه طی 16 جلسه و هر جلسه یک ونیم ساعت ارایه شد. نتایج نشان داد در خلاقیت فردی در پس آزمون اختلاف بین گروه ها برای اعمال نامناسب معنادار نیست، ولی برای اعمال مناسب معنادار است. همچنین برای اعمال خلاق و اصیل و همچنین خلاقیت تیمی گروه آموزش بازی برای درک، ترکیبی، آموزش ورزش و خطی به ترتیب بیشترین پیشرفت را داشتند. در همه متغیرها اختلاف بین آموزش بازی برای درک و خطی (05/0>P) و ترکیبی و خطی (05/0>P) معنادار بود. نتایج این تحقیق موثر بودن روش آموزش بازی برای درک و ترکیبی نسبت به روش خطی را نمایان کرده است که می تواند در مدارس و مهدکودک ها کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش بازی برای درک، آموزش ورزش، خلاقیت، روش سنتی
  • مریم کاویانی*، فهیمه بدیعی، علی خطیبی، محسن دهقانی صفحات 313-332

    آسیب های ورزشی، از تجربه های بسیار سخت و خطرناکی است که ورزشکاران در طول فعالیت ورزشی خود با آن روبه رو می شوند. حتی پس از بهبود، عوامل روان شناختی مثل ترس از حرکت و اضطراب  می توانند بر بازگشت  به ورزش تاثیر بگذارند. هدف پژوهش مقایسه ترس از حرکت یا آسیب مجدد و اضطراب ناشی از درد در ورزشکاران با و بدون سابقه آسیب دیدگی عضلانی اسکلتی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش پژوهش علی-مقایسه ای بود. در این تحقیق 60 ورزشکار مرد حرفه ای و نیمه حرفه ای رشته های مختلف ورزشی کشور شرکت داشتند  که 30 نفر از آنها سابقه آسیب دیدگی عضلانی-اسکلتی داشتند و حداقل دو ماه از حضور در میادین و فعالیت ورزشی دور بودند.  نمونه گیری به صورت در دسترس و هدفمند بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از پرسشنامه های ترس از حرکت و اضطراب ناشی از درد استفاده شد. داده ها با آزمون تی مستقل تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین دو گروه ورزشکاران  با و بدون سابقه آسیب دیدگی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0≥p). بدین معنی که ترس از آسیب مجدد و اضطراب ناشی از درد گروه با سابقه آسیب دیدگی نمرات بالاتری نسبت به گروه بدون سابقه آسیب کسب کردند. بنابراین شناسایی عوامل شناختی مهم درگیر در ادراک درد و وجود برنامه های توانبخشی برای بهبود روانی و درگیری ذهنی پس از آسیب دیدگی ورزشکاران حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: اضطراب، ادراک درد، آسیب عضلانی اسکلتی، ورزشکار حرفه ای
  • محمدحسین منظری توکلی، معصومه شجاعی*، کیوان ملا نوروزی صفحات 333-356

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر بازی های بومی محلی و حیاط پویا بر کارکرد شناختی، سواد بدنی و پیشرفت تحصیلی کودکان 8 تا 12 ساله بود. آزمودنی ها 60 دانش آموز دبستانی پسر با میانگین و انحراف معیار سنی 43/2 ± 32/10 سال بودند. اجرای این پژوهش شامل چهار مرحله پیش آزمون و تمرینات به دو شیوه بازی های بومی-محلی و حیاط پویا، پس آزمون و آزمون پیگیری بود. متغیرهای وابسته شامل کارکرد شناختی، سواد بدنی و پیشرفت تحصیلی بود که بهترتیب از ابزارهای تکلیف معکوس، سواد بدنی کانادا، پرسشنامه خودکارامدی تحصیلی برای ارزیابی آنها استفاده شد. بازی های بومی-محلی شامل آموزش براساس دوازده بازی بومی-محلی بود که بیشتر بر حرکت و تعامل بین فردی تکیه داشتند. علاوه بر این، گروه کنترل تمرینات حیاط پویا را که شامل برخی از حرکات از پیش تعیین شده بود، انجام دادند. پس از اطمینان از توزیع طبیعی داده ها، توسط آزمون شاپیرو-ویلک، از آمار توصیفی و روش های آماری آزمون تحلیل واریانس مرکب 3*2 و آزمون تعقیبی بنفرونی استفاده شد. نتایج نشان داد مقادیر کارکرد شناختی برای گروه تمرینات بازی های بومی محلی به نسبت گروه کنترل بیشتر بود (001/0; P=49/14F=). در ضمن سواد بدنی گروه بازی های بومی محلی افزایش بیشتری نسبت به گروه کنترل داشت (001/0; P=53/70F=). علاوه بر این، امتیازات پیشرفت تحصیلی برای گروه بازی های بومی محلی و کنترل در مرحله پس آزمون به نسبت پیش آزمون افزایش یافته بود (01/0; P=44/34F=)، اما این افزایش در گروه بازی های بومی محلی بیشتر بود (03/0; P=17/2t=). نتایج پژوهش حاضر، بازی های بومی محلی را به عنوان مدلی بهتر در مقایسه با مدل حیاط پویا، برای بهبود کارکرد شناختی، سواد بدنی و پیشرفت تحصیلی کودکان، پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: بازی بومی-محلی، سواد بدنی، عملکرد حرکتی، کارکرد شناختی، کودکان
|
  • Nasibe Hatami *, Shahzad Tahmasebi, Mehdi Shahbazi Pages 239-255

    Nowadays,universities are known as the main context of thinking and contemplation and students have an essential role in the development of the society.Therefore,factors affecting educational and researchperformance are of great importance.The aim of the present study was to investigate the effect of PETTLEP imagery on bilateral transfer of handball skill.The Sample included B.Sc students in physical education at the University ofTehran,24of which participated in thisresearch voluntarily.After taking part in the pretest, the participants were randomly divided into2groups of imagery with dominant hand and non-dominant hand.Then PETTLEP imagery was applied on both groups for12sessions.A posttest similar to the pretest was done after the last session.This was followed by aretention test after24hours and then a transfer test in the form of handball tripleshootafter30minutes.After ensuring the consistency of variances by Leven test and normality of the data by Shapiro-Wilk test,a multivariate analysis of variance(MANOVA)and an analysis of variance with repeated measures with asignificant level of α=.05 were used.The results showed that intervention of PETTLEP imagery hada significant effect on skill transfer through the entire process(P≥.05).Thus,PETTLEP imagery causes the occurrence of bilateral transfer.Therefore,PEETLEP mental imagery is recommended to be used for the improvement of people's skill when employing bilateral transfer.Therefore,PEETLEP mental imagery is recommended to be used for the improvement of people's skill when employing bilateral transfer.Therefore,PEETLEP mental imagery is recommended to be used for the improvement of people's skill when employing bilateral transfer.

    Keywords: Bilateral Transfer, Symmetry transfer, Asymmetry transfer, handedness, Functional equivalence
  • Mohammad Hossein Zamani, Hamidreza Taheri Torbati *, Aireza Saberi Kakhki, Majid Ghoshoni Pages 255-274

    The purpose of this study was to investigate the effect of visual illusion on the learning of throwing skills in autism children. The research method was semi-experimental with repeated design and retention test. The statistical sample of this study was 33 children of 10 years old who were selected available and were divided into three groups randomly: larger circle perceptions, smaller circle perceptions and control group. The tool used in this study was the Ebbinghaus illusion displayed on the ground and the beanbags for throwing from down to shoulder to goal. At first, the participants performed ten trials at the pre-test phase. Then, in the acquisition phase, 20 blocks completed 10 trials. 48 hours after the last session of the acquisition, a retention test was performed in 10 trials of the participant. To analyze the data, mixed analysis of variance analysis with repeated measures, one way analysis of variance and Tukey's follow-up were used. The results of this study showed that there was a significant difference between the groups both in the acquisition phase and in the retention phase between the groups, which this difference was in favor of the larger circle's perception group. Overall, the results of this study showed that a simple perceptual manipulation can increase motor learning in children with autism. Therefore, it is suggested to educators and sports practitioners to use this variable to improve their performance and improve their training sessions.

    Keywords: learning, Ebbinghaus Visual Illusion, Autism Children, throwing motor skills, weak central coherence theory
  • Elahe Siavashi, Ali Heyrani *, Ehsan Zareian Pages 275-292

    The aim of this study was to investigate The effect of skill level matching in cooperative dyadic interaction on learning of forehand table tennis skills in adolescent girls. Participants were selected convenience sampling form from 24 junior high school girls in Nahavand city and were randomly divided into two groups of Novice-Novice and Novice-Expert. Both groups performed five sessions of participatory dyad training with their respective arrangement (novice- novice, novice- expert) that each session consisted of 20 sets of 3-minute with a 1-minute rest time between sets. Using table tennis forehand shot accuracy test, the motor performance was measured in the pre-test, post-test, retention and transfer stages (Merely forehand performance with increasing throwing speed of ball thrower). The results showed that both Novice-Novice and Novice-Expert groups showed significant progress learning of forehand table tennis skills; Also, the Novice-Expert performed better in the post-test, retention and transfer stages than the Novice-Novice group. Therefore, Novice-Expert arrangement than Novice-Novice during participatory dyad training facilitates learning forehand table tennis skill.It revealed that novice-expert arrangement is more efficient in comparison to novice-novice arrangement as the former enjoys the benefits of using the optimal observational pattern (seeing a expert person), and offeres various challenges and strategies for the novice partner as a result of exercising with an expert partner. To conclude, novice-expert dyad practice promotes the speed of learning among table tennis learners.

    Keywords: skill level matching, Dyad training, Table Tennis, learning, Teenager
  • Maryam Davoodi *, Rasoul Yaali, Farhad Ghadiri, Aabas Bahram Pages 293-312

    Finding the best teaching method is an issue that has attracted the attention of many researchers, researchers in behavioral sciences and sports today.. In order to discuss this, the aim of this study was to investigate the effect of TGFU, combination, and SE on individual and team creativity in comparison with the traditional method in futsal games. The statistical population of this study was all children aged 9-12 years in Ahvaz (M age= 10.74 and SD= 1.42). The interventions were designed for futsal skills, so four groups of Participants (20 people in each group) practiced SE, TGFU, combination and linear methods. The test of team and individual creativity was performed using film analysis. Exercises were presented for two months in 16 sessions, one and a half hours each. The results showed that for individual creativity in the post-test, differences between groups were not significant for inappropriate actions but significant for appropriate actions. Also for creative and original actions as well as team creativity TGFU, combination, SE and linear groups had the most progress, respectively. In all variables, the difference between TGFU and linear (p <0.05) and combination and linear (p <0.05) was significant. The results of this study showed the effectiveness of the TFGU and combined methods compared to the linear method, which can be used in schools and kindergartens..

    Keywords: Creativity, Education, SE, TGFU, Traditional, Method
  • Maryam Kavyani *, Fahime Badie, Ali Khatibi, Mohsen Dehghani Pages 313-332
    The aim of the present study was to compare pain related cognitions and selective attention to painful stimuli in athletes with and without a history of skeletal muscle injury.The present study was an applied and quasi-experimental research.The population under study included 60 professional and semi-professional male athletes in different fields of sport, 30 of whom had a history of musculoskeletal injury who had been in the field for at least two months. Sports were far, far away. The sampling method was accessible and purposeful. The instruments used in this study were questionnaires of fear of movement, earache and pain anxiety. Selective attention to painful stimuli was measured using the spot exploration test designed and constructed for the present study. The data were analyzed using independent t-test.The results showed that there was a significant difference between two groups of athletes with and without a history of injury. Also in other cognitive indices, fear of movement, consciousness, and ear-to-ear pain and anxiety-related anxiety scores were higher than those without a history of injury. Athletes are subject to many injuries due to the nature of the exercise. It is important to pay attention to identify the important cognitive factors involved in the perception of post-traumatic pain and the existence of appropriate rehabilitation programs and therapies to improve the mental and post-traumatic mental involvement of athletes along with attention to physiological factors and physical recovery.
    Keywords: anxiety, Professional Athletes, Musculoskeletal Injury, Pain Perception, Fear
  • Mohammad Hossein Manzari Tavakoli, Masoumeh Shojaei *, K Norouzi Pages 333-356

    The aim of this study was to investigate the effect of local indigenous games on cognitive function, physical literacy, and academic achievement of children 8 to 12 years old. The participants were 60 male elementary school students with an average age of 10.32. The research was conducted in four phases, include Pre-test,, Training phase in local indigenous games and dynamic courtyard,, Posttest, and Follow-up. The local indigenous games training consisted of twelve traditional-indigenous games that relied highly on physical activity and interpersonal interactions skills. In addition, the control group performed dynamic courtyard training that included some predetermined activity in school. The descriptive statistics and statistical procedures of Mixed ANOVA 2*3 and Bonferroni post-hoc were utilized to analyze data. Results were indicated that the amount of cognitive function for the local indigenous games group was higher than the control group. In addition, the physical literacy of the local indigenous games group was increased more than the control group. Moreover, academic achievement points for the local indigenous games group and the control group in the pre-test to post-test were enhanced, but this increase was higher in the local indigenous games group. The results of this study, were suggested that local indigenous games as a better model compared to the dynamic courtyard model for improving cognitive function, physical literacy, and academic achievement among children 8 to 12 years old.

    Keywords: Children, Local indigenous games, Physical literacy, cognitive function, Motor Function